Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri: „Efectele lor se intensifică reciproc şi cresc semnificativ pericolul de supradoză”

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia din Capitală, a explicat pentru News.ro ce se întâmplă în momentul în care o persoană consumă mai multe tipuri de droguri simultan, în diferite combinaţii. Tânărul de 20 de ani care a murit pe 15 aprilie, în Bucureşti, după ce s-a drogat în locuinţa unui dealer de droguri, folosise o combinaţie de 6 tipuri de droguri, aşa cum au arătat analizele INML.

“Când o persoană cu adicţie îşi autoadministrează mai mult de două substanţe, interacţiunile sunt imposibil de preconizat”, a precizat dr. Spercu. Managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, dr. Irina Minescu, a explicat că situaţiile în care este vorba despre pacienţi care consumă o singură substanţă sunt foarte rare, de cele mai multe ori fiind vorba despre policonsum la vârsta de 14, 15 sau 16 ani.

„Consumul de substanţe psihoactive reprezintă un risc major pentru sănătatea fizică şi mentală, mai ales când aceste substanţe sunt combinate. De cele mai multe ori, persoanele care consumă diverse substanţe au tendinţa de a lua mai mult, atât din punct de vedere cantitativ, doza, dar şi mai multe substanţe odată. Iar atunci când o persoană utilizează simultan mai multe substanţe, cum ar fi benzodiazepinele, heroina, canabisul, efectele lor nu doar că se adună, ci se intensifică reciproc şi cresc semnificativ pericolul de supradoză, comă şi chiar deces. 

Fiecare din substanţele acestea acţionează asupra sistemului nervos central în mod diferit, dar foarte multe dintre ele, de exemplu benzidiazepinele, tramadolul, metadona sunt şi deprimante respiratorii, adică pot induce o detresă respiratorie de la nivel central, uneori chiar independent de doză, se poate întâmpla şi la doze mici, dar cu siguranţă este mult mai frecventă la doze mari şi mai ales când se combină. De exemplu, benzodiazepinele, deşi sunt medicamente prescrise, ele pot fi extrem de periculoase atunci când sunt combinate cu drogurile ilegale, precum heroina, care este un opioid foarte puternic”, a spus medicul, potrivit News.ro.

Dr. Spercu a vorbit despre efectul tramadolului, un opioid folosit pentru tratamentul durerilor, atunci când este combinat cu alte substanţe. Efectul nu creşte liniar, spune medicul, ci exponenţial, iar efectele combinării mai multor substanţe sunt foarte greu de preconizat. 

Citește și: Un nou remediu ar putea trata dependența de cocaină. Ce soluție au găsit cercetătorii

„Tramadolul este un analgezic pentru tratamentul durerilor, este un opioid şi ajută să scadă durerea, practic. El poate să dea detresă respiratorie iar în combinaţie cu alte substanţe efectul nu creşte liniar, creşte exponenţial. În general, toate medicamentele, toată ştiinţa se bazează pe interacţiuni medicamentoase, de obicei între două substanţe, adică spui cum o substanţă interacţionează cu alta. Când o persoană cu adicţie îşi autoadministrează mai mult de două substanţe, interacţiunile sunt imposibil de preconizat. Odată ce intervin mai multe substanţe, efectele şi interacţiunile dintre ele sunt foarte greu sau imposibil de preconizat. Deci riscul în astfel de cazuri nu creşte liniar, ci exponenţial, deoarece interacţiunile dintre substanţe sunt greu de prevăzut şi pot agrava foarte rapid efectele negative. Consumul polidrog este clar asociat cu un risc mult mai mare de complicaţii severe decât utilizarea unei singure substanţe”, a precizat Dr. George Spercu. 

Dr. Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică şi managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, a explicat pentru News.ro că policonsumul - consumul de mai multe substanţe simultan - este întâlnit din păcate la adolescenţi de 14, 15 şi 16 ani. De obicei, tinerii încep cu canabisul, însă acesta este o poartă către drogurile de mare risc. 

„Tânărul din povestea aceasta tristă avea 20 de ani. Din nefericire, noi vedem acest policonsum la adolescenţi, adolescenţi însemnând 14, 15, 16 ani. Rar am avut un caz care să aibă o singură substanţă de consum. De obicei, încep cu canabis, dar se ştie că iarba, cum spun ei, este doar poarta către drogurile de mare risc. 

În general, teribilismul vârstei, lipsa informațiilor corecte, lipsa unor măsuri adecvate de prevenire în întreaga societate duc a aceşti adolescenţi să ajungă la policonsum şi încearcă adeseori combinaţii, cu benzodiazepine, cu metadonă, cu substanţele psihoactive noi, rareori am avut internaţi copii care să consume o singură substanţă”, a spus Dr. Minescu.

Live, pe Tik Tok, în timp ce consumă droguri. Copii internaţi pentru tratament, în legătură pe reţea cu cei care se filmează în timp ce consumă droguri. „Am avut săptămâna trecută fete care s-au uitat pe Tik Tok şi era acolo în vogă să mănânce lalele şi au mâncat şi ele lalele”, a relatat Dr. Minescu. 

“Accesul este foarte facil, se pot procura foarte uşor, din păcate, din mediile astea de consum, din nefericire şi sistemele online, diverse aplicaţii unde ei comunică şi asta le creşte uşurinţa cu care ei le procură, pe Instagram, pe Telegram, am auzit mulţi adolescenţi. Din păcate, există şi acest Tik Tok, am avut şi noi cazuri în care copiii care erau internaţi vizualizau, se uitau la prietenii lor care nu erau internaţi cum consumă şi se amuzau sau ei îi sunau: „Ai văzut, mă, tu eşti acolo, ai văzut ce am consumat aseară?” şi aşa mai departe. Noi am încercat aici, pe reţeaua de wireless a spitalului avem interzis accesul către aceste reţele, este blocat, dar există date mobile, este foarte greu de controlat Tik Tokul, de exemplu. Ei se încurajează în toate aceste comportamente teribiliste.

Am avut săptămâna trecută fete care s-au uitat pe Tik Tok, şi era acolo în vogă să mănânce lalele şi au mâncat şi ele lalele. Fete care erau internate. A primit una dintre ele de la părinţi, au venit cu flori, cu lalele şi ele le-au mâncat, că văzuseră pe Tik Tok. Şi aşa şi cu acest consum”, a explicat Dr. Minescu. 

Programări care rămân doar la stadiul de programări. Un centru unic în ţară la Spitalul de Psihiatrie Voila. Pacienţii, între a nu şti despre el şi a şti dar a nu dori să primească ajutor de specialitate 

„Având în vedere că este un centru singular în sistemul public şi din multe puncte de vedere greu accesibil pentru întreaga ţară, avem încă locuri, acum, fiind înainte de vacanţă şi s-a terminat grupul de terapie am făcut şi externări, dar încă avem, pe cele 24 de locuri destinate, avem 8 copii care sunt internaţi. Dar, repet, accesibilitatea pentru mulţi este mică, de multe ori nu se ştie de noi, lumea află întâmplător, nu e o mare problemă să te internezi la noi, nu e o tragedie să fii internat pentru o perioadă de timp la Psihiatrie pentru aceste simptome. Şi cei care află evită să-şi lase copiii internaţi sau pur şi simplu nu reuşesc să-şi convingă copiii să ajungă, am avut şi cazuri în care am avut programări care au rămas doar programări, nu au venit şi la internare”, a declarat pentru News.ro Dr. Irina Minescu. 

Info Plus

Analizele efectuate de experţii INML în cazul tânărului de 20 de ani decedat pe data de 15 aprilie după ce s-a drogat au indicat prezenţa benzodiazepinelor, metadonei, tramadolului, canabinoizilor, 6-MAM şi alfa PVP. Tânărul de 20 de ani a murit după ce s-a drogat în locuinţa lui Tudor Duma, zis Maru, arestat între timp pentru 30 de zile. Duma este acuzat de punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri sau tolerarea consumului ilicit în locuinţă. Tudor Duma s-a aflat în anturajul lui Vlad Pascu, cel care a omorât doi tineri în localitatea 2 Mai, fiind la volan sub influenţa drogurilor. Vlad Pascu a fost condamnat în noiembrie anul trecut de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi trei luni de închisoare. 

Programul Zilei

Marți13.05
Miercuri14.05
Joi15.05
Vineri16.05
Sâmbătă17.05
Duminică18.05
Luni19.05
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Navigand prin lume
07:45 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
09:25 Ce s-a intamplat in Roanoke
10:11 decembrie
10:15 Film de calatorie
10:30 Film de calatorie
10:45 Film de calatorie
11:00 Film de calatorie
11:20 Dunarea salbatica
12:48 decembrie
12:55 Minunile naturii
13:50 Ceea ce nu intelegem despre vreme
14:45 stiinta bate fictiunea
15:10 stiinta bate fictiunea
16:25 Pe marginea prapastiei
17:15 Arome din Emilia Romagna
18:10 Cele mai mari orase ale lumii
19:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
20:44 decembrie
20:50 decembrie
21:00 Ce s-a intamplat in Roanoke
21:46 decembrie
21:52 decembrie
22:00 O noua perspectiva
22:50 Cum s-a intamplat
23:40 Misterul din Pompei
00:30 VOCILE OPEREI
00:50 Minunile naturii
01:45 Apocalipsa unei gauri negre
02:40 stiinta bate fictiunea
03:05 stiinta bate fictiunea
04:20 Pe marginea prapastiei
05:05 Arome din Kerala
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Cele mai mari orase ale lumii
07:45 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
09:25 Ce s-a intamplat in Roanoke
10:10 O noua perspectiva
11:00 Benjamin Franklin
12:55 Minunile naturii
13:50 Apocalipsa unei gauri negre
14:45 stiinta bate fictiunea
15:10 stiinta bate fictiunea
16:25 Pe marginea prapastiei
17:15 Arome din Kerala
18:10 Cele mai mari orase ale lumii
19:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
20:44 Digi Portret - Cristian Lascu
20:51 Portrete noi
21:00 O plimbare prin Australia
21:48 Digi portret - Dan Perjovschi
22:00 Luptatorii aerului
22:44 Digi Portret - Radu Gologan
22:50 Cum s-a intamplat
23:40 Misterul din Pompei
00:36 VOCILE OPEREI
00:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR TEZAUR COROANELE REGALE
00:55 Minunile naturii
01:50 Apocalipsa unei gauri negre
02:45 stiinta bate fictiunea
03:10 stiinta bate fictiunea
03:35 Trenurile care au schimbat lumea
04:20 Pe marginea prapastiei
05:05 Arome din Malta
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Cele mai mari orase ale lumii
07:45 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
09:25 O plimbare prin Australia
10:15 Luptatorii aerului
11:00 Benjamin Franklin
12:55 Minunile naturii
13:50 Apocalipsa unei gauri negre
14:45 stiinta bate fictiunea
15:10 stiinta bate fictiunea
15:35 Trenurile care au schimbat lumea
16:19 Digi Portret - Catalin Cirstoveanu
16:25 Pe marginea prapastiei
17:15 Arome din Malta
18:10 Cele mai mari orase ale lumii
19:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
21:00 Parcuri nationale
21:48 Digi Portret - Razvan Penescu
22:00 Film de calatorie
22:15 Film de calatorie
22:30 Film de calatorie
22:45 Film de calatorie
23:00 Cum s-a intamplat
23:50 Cele mai periculoase sosele
00:10 Cele mai periculoase sosele
00:55 Minunile naturii
01:50 Marea cursa a motoarelor electrice
02:45 stiinta bate fictiunea
03:10 stiinta bate fictiunea
03:35 Trenurile care au schimbat lumea
04:20 Pe marginea prapastiei
05:05 Arome din Namibia
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Cele mai mari orase ale lumii
07:45 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
09:25 Parcuri nationale
10:15 Film de calatorie
10:30 Film de calatorie
10:45 Film de calatorie
11:00 Film de calatorie
11:15 Cel mai vechi ADN
12:40 VOCILE OPEREI
12:52 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE PISTOL
12:55 Minunile naturii
13:50 Marea cursa a motoarelor electrice
14:45 stiinta bate fictiunea
15:10 stiinta bate fictiunea
15:35 Trenurile care au schimbat lumea
16:25 Pe marginea prapastiei
17:15 Arome din Namibia
18:10 Cele mai mari orase ale lumii
19:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
19:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
21:00 DIGIPEDIA
21:35 Istorie pentru tine
22:02 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 1
22:05 Luptatorii aerului
22:50 Istorie pentru tine
23:17 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
23:20 Cum s-a intamplat
00:25 Cum sa prinzi 100
00:55 Minunile naturii
01:50 Despre boomul tehnologic al Chinei
02:45 Lumea vazuta de sus
03:10 Lumea vazuta de sus
03:35 Trenurile care au schimbat lumea
05:05 Arome din Paris
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Cele mai mari orase ale lumii
07:45 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
08:37 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR RESTAURARE CERAMICA
09:25 DIGIPEDIA
10:00 Istorie pentru tine
10:30 Istorie pentru tine
10:57 FILLER LUNEA LA MUZEU MNIR COLUMNA 2
11:00 Luptatorii aerului
11:45 Nava spatiala Lucy: despre originile sistemului solar
12:42 Digi Portret - Mihaela Glavan
12:55 Minunile naturii
13:50 Despre boomul tehnologic al Chinei
14:45 Lumea vazuta de sus
15:10 Lumea vazuta de sus
15:35 Trenurile care au schimbat lumea
17:15 Arome din Paris
18:10 Cele mai mari orase ale lumii
19:05 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
19:57 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
20:53 Digi Portret - Ionut Budisteanu
21:00 Parcuri nationale
21:53 Portrete noi
22:00 Mongolia lui Ginghis Han
22:50 Cum s-a intamplat
23:40 Cele mai periculoase sosele
00:25 VOCILE OPEREI
00:55 Minunile naturii
01:50 Misterele somnului
02:45 Lumea vazuta de sus
03:10 Lumea vazuta de sus
03:35 Trenurile care au schimbat lumea
04:17 Digipedia - China
05:05 Arome din Santorini
06:00 Cum s-a intamplat
06:50 Cele mai mari orase ale lumii
07:45 O ceasca de ceai cu o mie de povesti
08:37 Filler Digipedia - ISTORIA POLITICA
09:30 Parcuri nationale
10:20 Mongolia lui Ginghis Han
11:10 Visul lui Gerard Depardieu
12:25 VOCILE OPEREI
12:55 Minunile naturii
13:50 Misterele somnului
14:45 Lumea vazuta de sus
15:10 Lumea vazuta de sus
15:35 Trenurile care au schimbat lumea
16:17 Portrete noi
17:15 Arome din Santorini
18:10 Cele mai mari orase ale lumii
19:05 Cum sa dormi mai bine
21:00 O plimbare prin Australia
21:53 Portrete noi
22:00 Mongolia lui Ginghis Han
22:50 Misiunea secreta a lui Hitler
23:40 Cele mai periculoase sosele
00:36 Digiportret - Mihail Cosuletu
00:50 Insulele
01:45 Marea eclipsa din America
02:40 Lumea vazuta de sus
03:05 Lumea vazuta de sus
03:30 Demolatorii de baraje
05:05 Arome din sudul Australiei
06:00 Misiunea secreta a lui Hitler
06:50 Cele mai mari orase ale lumii
07:45 Cum sa dormi mai bine
09:30 O plimbare prin Australia
10:17 Digipedia - China
10:20 Mongolia lui Ginghis Han
11:10 Salbaticia Carpatilor - Transilvania
12:00 Noul pericol din oceanul inghetat
12:55 Insulele
13:50 Marea eclipsa din America
14:45 Lumea vazuta de sus
15:10 Lumea vazuta de sus
15:35 Demolatorii de baraje
17:15 Arome din sudul Australiei
18:10 Construit de mana omului
19:05 Cum sa traiesti peste 100 de ani
19:56 Fillere Jurnalul de Stiinte
20:00 Secretele Irlandei
20:52 Digiportret - Mihail Cosuletu
21:00 Secretele dinozaurilor din Jurasic
22:00 Film de calatorie
22:15 Film de calatorie
22:30 Film de calatorie
22:45 Film de calatorie
23:00 Misiunea secreta a lui Hitler
23:50 Cele mai periculoase sosele
00:35 Portrete noi
00:50 Insulele
01:41 Filler Cum sa prinzi 100 - CLUBUL SENIORILOR
01:45 Ce nu stim despre neutrin
02:40 Lumea vazuta de sus
03:05 Lumea vazuta de sus
03:30 Demolatorii de baraje
04:16 Filler Colectionarii - PARIZESCU
05:05 Arome din India de Sud

Partenerii noștri

Brain,Issues,Medical,Concept.,Photo,Of,Female,Doctor,,Empty,Space.

O moleculă care blochează moartea celulară în Parkinson şi Alzheimer, descoperită de cercetători australieni. „Orice...

Oamenii de ştiinţă au identificat o mică moleculă care blochează moartea celulară, oferind speranţe...

OSZAR »